Túrós rétes

8 fő részére

Nehézség:

könnyű

Beküldte:

Kapcsolódó gyűjtemények

hozzávalók

  • 50-60 dkg rétesliszt
  • 3-4 dkg +8 dkg zsír
  • kb. 4 dl langyos sós víz
  • tojás

túrós töltelék

  • 0.5 kg túró
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • mazsola
  • csipetnyi só
  • cukor
  • 2 tojás keményre vert habja

Elkészítés

30 dkg lisztet teszünk egy nagy tálba, majd egy evőkanálnyi olajat, 1 db tojást és kb. 2 dl sózott vizet. Összegyúrjuk, hogy majdnem szétfolyó tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, amíg a tálról leválik. Ez kb. negyedóra. A tésztát cipóvá gyúrjuk, lisztezett sütőpapírra tesszük, olajjal megkenjük, s letakarva 20 percig pihentetjük. A tésztát újra átkenjük olajjal, és a kézfejünkön papírvékonyságúra nyújtjuk. A vastag széleit levágjuk, és hagyjuk pihentetni, míg megszikkad. Olajjal meglocsoljuk s rúd alakban, zsemlemorzsával megszórva megtöltjük a töltelékkel. A tésztát rúd alakúvá hajtogatjuk. Tetejét olajjal megkenjük, a tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben alsó takaréklángon 30-40 percig sütjük. Pirosra sütjük még 5 percig felső takaréklángon. A túrót elkeverjük a puha vajjal, a tojássárgájával, a mazsolával, a sóval, a cukorral, és végül óvatosan keverjük bele a tojás keményre vert habját. Lazán hajtogassuk a vajjal vagy olajjal meglocsolt rétestésztát, hogy a tészta teteje ne repedezzen meg. Sütési ideje 10 perccel több.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.